Michel Perridon 1440X850

6 tips voor een financieel gezond bedrijf

  • Leestijd: 00:00
  • 10259 Views
  • 2

De tips van Michel Perridon

Ondernemer: Michel Perridon
Bedrijf: Trust

De Rotterdamse ondernemer Michel Perridon (1962) bouwde zijn bedrijf Trust uit tot een van de grootste spelers op het gebied van computerapparatuur. Onlangs verkocht hij ‘zijn kindje’ na 35 jaar. Perridon, gastspreker bij BusinessBoost Experience in Rotterdam, geeft tips over hoe je als ondernemer succesvol én financieel gezond kunt blijven.

“Achteraf ben ik misschien wel te snel rijk geworden”, blikt Perridon nu terug. Met een geschat vermogen van 310 miljoen euro bezet de Rotterdammer een 89e plaats in de Quote 500. Dat geld is hem niet komen aanwaaien. Hard werken, niet te veel naar anderen luisteren en op het juiste moment het geld uitgeven. Zelfs, of misschien juist, in economisch mindere tijden. “Geld moet altijd rollen”, vindt Perridon. Je bent immers langer dood dan dat je leeft.

Tip 1: Begin elke dag weer op nul

“Wanneer het goed gaat met het bedrijf, ben je geneigd om achterover te leunen. Maar succesvol blijven, vergt discipline. Een van mijn motto’s luidt: als je ’s morgens op de zaak komt ben je failliet, om 13.00 uur speel je break-even en om half 4 heb je geld verdiend. Die mentaliteit heb ik ook altijd overgedragen op mijn werknemers. Elke dag moet beginnen met het gevoel dat je nog niks hebt. Als ’s ochtends de teller op nul staat, is iedereen gemotiveerd om er vol tegenaan te gaan.”

Tip 2: Los zo snel mogelijk je leningen af

“Als beginnend ondernemer ontkom je vaak niet aan een lening. Toen ik in 1988 de aandelen van mijn vader overnam, heb ik een lening afgesloten bij een bank. Maar dat maakte me heel erg afhankelijk en daar kan ik niet goed tegen. Gelukkig had ik na drie jaar voldoende eigen vermogen om de lening volledig af te lossen. Er viel een enorme last van mijn schouders. Ik heb veel ondernemers gezien die te lang wachten waardoor de schulden zich opstapelen, dat is echt geen pretje. In deze tijden is het door de lage rente aantrekkelijk om geld te lenen, maar als de rente straks weer stijgt ben je de sjaak. Dus zodra het kan: aflossen.”

Tip 3: Investeer anticyclisch

“Ondernemen is risico nemen. In economisch mindere tijden houden ondernemers vaak de hand op de knip. Ik geef het geld dan juist uit. Van mijn vader heb ik geleerd: kopen als het goedkoop is en verkopen als je er een goede prijs voor kunt krijgen. Zo zijn we in de jaren tachtig begonnen met parallelhandel. We kochten elektronica goedkoop in Oost-Europa en verkochten het hier voor een hogere prijs. Ik koop dan ook liever als het economisch iets minder gaat, dan zijn de prijzen laag. Dat betekent overigens niet dat je moet bezuinigen als het goed gaat met de economie. Ook dan moet geld rollen, anders verslap je.”

Tip 4: Stop de winst de eerste jaren terug in het bedrijf

“Elke ondernemer wil natuurlijk winst maken. Wat je vervolgens met die winst doet, is grotendeels bepalend voor het succes van je bedrijf. Ik heb ondernemers gezien die al na een jaar kwamen aanrijden met een grote BMW. Een paar jaar later kwam ik ze weer tegen en vroegen ze zich af waarom het toch niet gelukt was met hun bedrijf. Wie meer prioriteit geeft aan een dure auto dan aan zijn bedrijf, heeft een beperkte horizon. Ik heb zeker de eerste tien jaar een groot deel van de winst geherinvesteerd in de onderneming. Na zoveel jaar weet je dat je bedrijf goed staat en kun je gezond verder groeien.”

Tip 5: Verzamel tegenpolen om je heen

“Authenticiteit is vaak een kracht voor een ondernemer. Ik weet bijvoorbeeld dat ik eigenwijs ben en zelf beslissingen wil nemen. Dat is gelukkig vaker goed dan fout gegaan. Toch zijn er ook dingen waarvan ik weet dat ik ze beter kan overlaten aan een ander, zoals de boekhouding. Ook in karakter heb je mensen nodig die je zwaktes compenseren. Ben je chaotisch, werk dan samen met een gestructureerd persoon. Ben je impulsief, dan moet je een rationele denker naast je hebben. Met alleen jaknikkers en kopietjes van jezelf ga je het niet redden, dan worden fouten niet opgemerkt of gecorrigeerd.”

Tip 6: Probeer niet te snel rijk te worden

“In mijn beginjaren als ondernemer was geld verdienen voor mij het allerbelangrijkst. Het liefst zo snel en zo veel mogelijk. Achteraf is het misschien wat té snel gegaan, ik verdiende veel meer dan ik eigenlijk nodig had. Ik merkte dat ik lui werd en te snel tevreden was. Pas later kreeg ik de mentaliteit van tip 1, begin ik elke dag weer op nul. Toch weet ik niet of ik het de volgende keer anders zou doen. Sommige dingen zitten nu eenmaal in de aard van het beestje. En zo dicht mogelijk bij jezelf blijven, is ook erg belangrijk voor een ondernemer.”