Tienjaren

7 ideeën over innovatie

  • Leestijd: 02:00
  • 4665 Views
  • 0

Innoveren zonder tienjarenplan

Ondernemer: Erik Blauw
Bedrijf: Verkley Kabels & Leidingen
Komt uit: Drachten

Ondernemer sinds: 2012

Hij wilde eigenlijk geen ondernemer worden en houdt niet van tienjarenplannen, want ‘misschien wil ik dan geen kabelbedrijf meer runnen, maar een theater exploiteren.’ Erik Blauw is geen doorsnee, maar wel een gedreven ondernemer. Toen Verkley acht jaar geleden in een crisis terechtkwam, besloot hij het bedrijf samen met twee collega’s te redden en eigenaar te worden. Zes keer innovatie volgens Erik Blauw.

1. Innoveren is problemen oplossen

“Verkley is opgericht in de jaren zeventig, toen alle tv-antennes werden vervangen door kabels. Later zijn we doorontwikkeld tot universeel kabel- en leidingbedrijf voor gas, water, elektra en warmte. De meest recente innovatie-impuls hebben we te danken aan alle duurzame ontwikkelingen. De opkomst van duurzame energie vraagt om heel andere netten. Het energieverkeer moet nu twee kanten op kunnen, want zonnepanelen en windmolens vragen geen energie van het net, maar leveren het juist. Mooie ontwikkelingen, maar ook grote uitdagingen voor het elektriciteitsnet. Die uitdagingen dwingen ons tot innovatie.”

2. Eerst in infrastructuur investeren

“Het is belangrijk om bij innovatie naar het hele plaatje te kijken. De duurzame ontwikkelingen gaan nu harder dan de infrastructuur kan bijhouden. Leuk dat steeds meer toepassingen op elektriciteit werken, maar hoe gaan we die allemaal opladen? De overheid stimuleert elektrische auto’s, maar het net kan de extra vraag niet aan.

““Ik focus op innovaties die nú een probleem oplossen””

Mijn hybride auto kan ik niet thuis opladen, omdat er dan kortsluiting ontstaat. Ons elektriciteitsnet stamt uit de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien zijn er ontzettend veel apparaten bijgekomen die op stroom werken, maar het net is niet meegegroeid. We moeten eerst in infrastructuur investeren, voordat we verder kunnen innoveren.”

3. Eerst zien, dan innoveren

“Om te innoveren moet je vooruitkijken, maar ook niet té ver. Ik focus op ontwikkelingen die nú een probleem oplossen, niet in een verre toekomst die nog alle kanten op kan. Een toekomst zonder gas is bijvoorbeeld nog heel ver weg. We kunnen daar als bedrijf vol op inzetten, maar ik moet nog maar zien of we ooit zonder kunnen. Zelfs nieuwbouw wordt nog steeds op gas aangesloten. Ik kijk sowieso niet verder vooruit dan tien jaar. Wie weet gaat de wind ineens een compleet andere kant op waaien. Eerst zien, dan innoveren.”

4. Innoveren is samenwerken

“Als het gaat om innovatie kijken mensen graag naar techniek, maar die is vaak niet eens zo revolutionair. Vaak zit innovatie ‘m in een nieuwe vorm van samenwerken. Wij doen mee aan projecten van de overheid waarin netbeheerders en universiteiten deelnemen. Het is de combinatie van krachten die voor vernieuwing zorgt.

““Het is vaak niet de techniek die revolutionair is, maar de samenwerking””

Zonder een overheid die zich flexibel opstelt met wet- en regelgeving, komen veel innovaties niet van de grond.”

5. Nieuwe generatie als inspiratie

“Ik ben gefascineerd door de jonge generatie. Die heeft een compleet andere kijk op de wereld, dat vind ik heel inspirerend. Ik heb een groepje jonge mensen binnen en buiten onze organisatie gevraagd om met ideeën voor een nieuwe kantoorinrichting te komen. Zij willen niet de hele dag op een saaie stoel achter een bureau zitten, maar met een laptop in een leuke zithoek werken, en stoom kunnen afblazen in een gameroom. Als we een nieuw gebouw gaan inrichten, vind ik dat het ook bij de nieuwe generatie moet passen. Zij gaan er veel langer gebruik van maken dan ik met mijn 59 jaar.”

6. Techniek moet weer hot worden

“Er is een groot tekort aan nieuwe aanwas van jonge techneuten. Techniekopleidingen zijn totaal niet in trek. Ik denk doordat jongeren er weinig mee in aanraking komen. Vroeger bouwde je een konijnenhok nog zelf, nu bestel je alles kant-en-klaar online.

““Wie weet zijn kabels en leidingen ooit niet meer onze core business””

Ook op school is er weinig aandacht voor techniek. Ik lobby al jaren voor een techniekvraag in de CITO-toets, die zit er niet één in. Op de een of andere manier is techniek niet hot. We moeten zorgen dat meisjes weer verliefd worden op jongens die inframonteur zijn. Dan gaat de bal wel rollen.”

7. Bekijk dingen met een open blik

“Ik probeer dingen met een open blik te bekijken. Daarom praat ik graag met andere ondernemers, zoals hier bij BusinessBoost of Innovatiehuis Drachten. Veel ondernemers zijn op zoek naar continuïteit; het voortbestaan van hun bedrijf. Ik vraag me juist af waarom Verkley er nog zou moeten zijn over tien jaar. Waarom of voor wie? Vaak gaat het om de mensen die er werken. Maar we kunnen ook iets nieuws gaan doen met z’n allen: een theater exploiteren of auto’s verkopen. Een nieuwe uitdaging is gezond. Het is zo gelopen dat ik inmiddels alweer 8 jaar binnen dit bedrijf zit, maar dat was niet per se mijn doel. Ik zoek ook vooral naar nieuwe kansen die buiten onze huidige expertise liggen, zoals consultancy. Wie weet verdwijnen kabels en leidingen in de toekomst wel naar de achtergrond.”

Innovatiehuis Drachten stimuleert economische ontwikkeling en werkgelegenheid in Drachten en innovaties in het mkb. Samen met BusinessBoost organiseerde het Innovatiehuis een On Tour-sessie in Drachten. Lees hier een verslag van de bijeenkomst.