Slimomgaan

8 lessen om slim om te gaan met kosten

  • Leestijd: 04:00
  • 3414 Views
  • 8

Hoe blijf je lean & mean met je bedrijf?

Ondernemer: Ricardo Soto Escamilla
Bedrijf: Cincero IT
Komt uit: Almere

Ondernemer sinds: 1997

Ricardo Soto Escamilla onderneemt al sinds zijn kinderjaren, toen hij de beste knikkeraar op school voor hem liet knikkeren en iemand inhuurde om zijn krantenwijk te lopen. Toen leerde hij de belangrijkste les van ondernemen: je verdient aan het verschil. Nu runt hij een succesvol IT-bedrijf dat hij en zijn broer binnenkort opsplitsen. Ricardo gaat onder de naam Cincero IT verder met consultancy en security, Ultimum gaat door met outsourcing. Ricardo deelt zijn belangrijkste lessen om lean en mean te blijven na ruim twintig jaar ondernemen.

1. Wees niet afhankelijk van één klant

“Na de internetbubbel kwam er in 2001 een dip in de markt. Wij hadden toen heel veel mensen bij één klant zitten, die onze facturen maar niet betaalde. Dat kan enorm drukken op je liquiditeit. Toen heb ik geleerd dat je nooit afhankelijk moet zijn van één klant. Een grote opdrachtgever kan ook van de ene op de andere dag failliet gaan. Als dat gebeurt, kun jij ook ineens de rekeningen niet meer betalen en ga je voor je het weet mee ten onder.”

“Tot de crisis waren we nooit bezig met ons businessmodel”

2. Blijf je businessmodel vernieuwen

“Tussen 2001 en 2008 veranderde alles wat we aanraakten in goud. Toen was daar ineens de crisis en was dat niet meer zo vanzelfsprekend. We keken altijd wel vooruit op het gebied van IT en ontwikkelingen daarin, maar we waren helemaal niet bezig met ons businessmodel en hoe we dat konden vernieuwen. Daarvan heb ik geleerd dat je altijd moet nadenken over nieuwe verdienmodellen. Zo kwamen we bijvoorbeeld op het idee om te outsourcen.”

3. Stop eerder met investeren

“Wij regelen outsourcing voor bedrijven; zij kunnen hun volledige IT aan ons uitbesteden. Een nieuw verdienmodel waarin we veel hebben geïnvesteerd. We hebben lange tijd veel energie en geld erin gestopt voordat we iets gingen terugverdienen. Voortaan wil ik een investering binnen 12 maanden terugverdienen, anders kun je het beter afstoten.”

“Als je een investering niet in 12 maanden terugverdient, kun je het beter afstoten”

4. Betaal nooit de hoofdprijs

“Goede IT-specialisten zijn gewild, grote bedrijven smijten enorm met geld om mensen binnen te halen. Daar doen wij niet aan mee. Wij betalen gewoon een normaal, goed salaris. We zijn ook heel kritisch op de mensen die we binnenhalen. Begint iemand in zijn eerste gesprek al over salaris? Dan knap ik af. Ik vind een sociale werkomgeving en persoonlijke aandacht veel belangrijker dan geld, ik zoek mensen die dat ook vinden. Ik geef mijn team veel persoonlijke aandacht, we kennen de namen van partners en organiseren minstens één keer per maand een activiteit zoals een workshop, borrel of feest.”

5. Schrap overbodige processen

“Als klein bedrijf moeten we concurreren met grote gevestigde namen zoals bijvoorbeeld Capgemini. Wij hebben niet dezelfde budgetten en capaciteit. We hebben geen tenderdesk met juristen die hele aanbestedingen begeleiden, wij doen het allemaal zelf met onze 40 collega’s. Nu we Cincero IT en Ultimum opsplitsen, heb ik de kans om met een schone lei te beginnen en nóg meer lean en mean te doen. Elk overbodig proces of tussenstap ga ik rigoureus schrappen. Dat scheelt kosten én moeite.”

“Wij zijn een van de weinige partijen met ethical hackers”

6. Zorg dat je opvalt

“Om te kunnen concurreren met grote multinationals moet je zorgen dat je opvalt. Dat doen wij met onze expertise op securitygebied. Wij houden ons bezig met security-awarenessprogramma’s, penetratietesten en het geven van ethicalhacking-opleidingen. Daar houden in Nederland niet heel veel partijen zich mee bezig, er zijn maar 120 tot 180 ethical hackers die veiligheidslekken opsporen. Met die expertise krijgen we op veel plekken een voet tussen de deur. We verzorgen zelfs educatie voor leraren en leerlingen van hogescholen.”

7. Denk verder dan uurtje-factuurtje

“Werken volgens uurtje-factuurtje is ouderwets, maar gebeurt nog veel. Wij werken steeds vaker op projectbasis met een resultaatverplichting. Daarmee geef je klanten het vertrouwen dat de samenwerking gegarandeerd iets gaat opbrengen. Ik kijk ook naar nieuwe verdienvormen, zoals ‘recurring revenue’ (bv. abonnementen). Dat zou voor onze educatie-activiteiten met scholen bijvoorbeeld interessant kunnen zijn.”

8. Sta open voor nieuwe financieringsvormen

“Voorheen hebben we altijd alles gefinancierd met eigen geld. De investeringen in outsourcing deden we met de opbrengsten uit consulting. Nu ik met Cincero IT opnieuw begin, zoek ik wel externe financiering. We nemen klanten mee, maar die betalen hun facturen vaak pas na 45 dagen. Die eerste periode moet ik voorfinancieren. Dat kan bijvoorbeeld met factoring, maar ik overweeg ook crowdfunding. Ik kan investeerders een veel beter rendement bieden dan een bank.”

Lees meer verhalen van andere ondernemers