Agile Werken

Agile werken, zou dat bij jouw bedrijf passen?

  • Leestijd: 03:00
  • 2939 Views
  • 4

Ondernemers over hun ideale organisatie

Geïnspireerd door Netflix, Google en Spotify, werkt ING sinds 2015 ‘agile’: een flexibele organisatiestructuur met zelfsturende teams. Een hele omslag voor een grote bank met veel hiërarchie. Bij BusinessBoost gaat het vaak over ‘denken als een startup’: ongebonden aan conventies en hiërarchie. Hoe zou jij je organisatie inrichten als je het helemaal opnieuw kon doen? Vijf BusinessBoost-bezoekers aan het woord bij ING.

‘Ik ga ook met dagelijkse stand-ups en sprints werken’

Andrew Troostwijk, WehaveAnyspace, Amsterdam

“Ik ga WehaveAnyspace – een soort Airbnb voor kantoren – als franchisenemer uitrollen in Azië en Australië. We koppelen bedrijven en zzp’ers via ons platform aan flexibele kantoorruimte van bijvoorbeeld WeWork en Regus. Ik heb al een team van vijf mensen in Hongkong verzameld, maar moet de organisatie nog optuigen. Daar heb ik als start-up dus alle vrijheid in, maar ik was nog zoekende hoe ik dat wil aanpakken. De manier van werken bij ING heeft me geïnspireerd om ook met dagelijkse stand-ups en sprints van twee weken te werken. Ik vind het belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin mensen zich thuis voelen en hun verantwoordelijkheid nemen. Ik zie dat ING daar in het nieuwe kantoor ook de focus op legt. Ik wil niet de baas over mijn team spelen, maar vooral faciliteren om onze klanten nog beter te helpen. Volgens mij past de agile manier van werken daar heel goed bij.”

‘Na faillissement hebben we onze organisatie helemaal opnieuw ingericht’

Manuel Rademaker, WebEdu, Leiden

“WebEdu maakt educatieve leermiddelen, op papier en digitaal. We hebben het bedrijf na een faillissement een paar jaar geleden noodgedwongen opnieuw ingericht. Voorheen hadden we maar één product. Toen daar steeds minder markt voor was, stortte de hele organisatie in. Daar hebben we veel van geleerd. We zijn nu nog maar met negen man in plaats van veertig, maar zijn een stuk slagvaardiger. We ontwikkelen nu veel meer verschillende concepten en sluiten beter aan op behoeften in de markt. We hebben een flexibele schil van freelancers, maar die ontmoeten we minimaal één keer per week, omdat we face-to-face belangrijk vinden. We werken sinds kort met scrum en stand-ups, dingen die ING ook toepast. Onze ervaringen zijn positief: je deelt meer met elkaar en schakelt sneller. We zijn van een statische organisatie getransformeerd in een flexibele organisatie waarin verandering de norm is. Daardoor zie ik de toekomst van ons bedrijf heel positief in.”

‘Wij zijn een netwerkorganisatie zonder vaste structuur’

Bart Verheijen en Maarten Smits, GuruScan, Amsterdam

“GuruScan is een knowledge management platform dat kennisnetwerken in organisaties in kaart brengt. Simpel gezegd laten we zien: wie weet wat. Dat is vooral interessant voor grote organisaties van 250+ medewerkers waar je niet iedereen persoonlijk kent, maar wél iedereen moet kunnen vinden als je een bepaalde expertise zoekt. Klanten zijn bijvoorbeeld ministeries, de politie, KraftHeinz en RoyalhaskoningDHV. GuruScan zelf is een netwerkorganisatie; we hebben geen personeel, maar zijn een samenwerkingsverband van tien zelfstandigen met verschillende expertises, zoals IT, design en legal. We werken niet met agile of scrum-methoden zoals ING, omdat we zo klein zijn dat we überhaupt geen behoefte hebben aan een dergelijke structuur. We werken ook niet met salarissen, maar delen allemaal mee in de winst. Onze ‘losse’ manier van samenwerken bevalt al zeven jaar heel goed! “

‘Ik run twee bedrijven vanuit huis’

Oscar Nijst, 360d, Hengelo

“Met mijn bedrijf 360d maak ik 360-graden-foto’s en binnenkort ook video’s, die online bezoekers de mogelijkheid geven om rond te kijken in een omgeving. Zoals Google Streetview eigenlijk, maar dan mooier. Dat doe ik in opdracht van vakantieparken en scholen, maar ook voor bedrijven die zo de beleving in hun bedrijf online zichtbaar willen maken. Daarnaast werk ik in een e-learningbedrijf samen met 100 zzp’ers. Ik werk hierbij vanuit huis; praktisch voor mijn gezin, maar ik mis wel contact met andere ondernemers. Daarom zit ik ook bij een businessclub. Mijn ambitie is om de tijd die ik besteed aan e-learning te verkleinen en me volop te storten op het groot maken van 360d. Het is nog niet zo ver, maar ik zou graag mensen in dienst nemen en een pand betrekken. De agile manier van werken van ING spreekt me aan, dus wie weet vormt het ooit nog inspiratie!”

‘Ik verdiep me niet in organisatiestructuren, maar doe mijn eigen ding’

Chanti Janssen, Ondernemers in Bedrijf, Apeldoorn

“Ik run een landelijk ondernemersnetwerk met 2.200 leden. Met een team van twaalf mensen werk ik vanuit een kantoor in Apeldoorn. Ik heb me nooit verdiept in organisatiestructuren, ik had ook nog nooit van agile gehoord. Ik doe heel erg mijn eigen ding. Hoe ING het heeft ingericht spreekt me wel aan. Waarin we op elkaar lijken is dat we onze klant heel erg centraal stellen. Voor mijn bedrijf is dat de ondernemer, daar doen we alles voor. Gedrevenheid vind ik heel belangrijk in mijn team. Als je verantwoordelijkheid neemt, geef ik die ook. Ik heb wel geleerd dat het belangrijk is om er te zíjn. Toen ik een tijdje twee dagen per week in Amsterdam zat voor een side project, vond mijn team dat niet fijn. Toen heb ik dat project opgegeven, al vond ik dat jammer. Mijn eigen bedrijf is prioriteit.”

The ING way of working Astrid Manden-Benneker (ING): “We hebben hier de muren letterlijk en figuurlijk afgebroken. Doordat alles was opgedeeld in afdelingen die van elkaar afgesloten waren, was er veel inefficiëntie. Nu werken we met alle disciplines samen in één team – een squad – in sprints van twee weken. Het resultaat: veel meer efficiëntie, sneller nieuwe producten naar de markt én veel meer engagement bij onze mensen. ING heeft geleerd om te denken en werken als een start-up. Als je log georganiseerd bent, verander je niet snel genoeg mee met de markt en je klant. Je hoeft ook niet meteen – zoals wij – de hele organisatie op de schop te gooien, maar kunt klein beginnen, met een dagelijkse stand-up bijvoorbeeld. Just do it!’

Als eerste inspiratie en tips ontvangen van andere ondernemers?