Hv5 7807

De 5 beste ondernemerstips van BusinessBoost Experience

  • Leestijd: 02:00
  • 1639 Views
  • 0

De beste adviezen van succesvolle ondernemers

Hoe leid je succesvol een bedrijf? Wat doe je bij twijfels over een keuze? Wat zijn de beste adviezen van ondernemers als Winston Gerschtanowitz, rapper Brainpower en Lead Today-oprichter Robert de Boer tijdens BusinessBoost Experience in Nijmegen?

Tip 1. Durf te falen

“Wie niet durft te falen, zal geen stappen vooruit zetten”, zegt Stefan de Groot van Ricoh Document Center in Nijmegen. “Dat heb ik geleerd tijdens de workshop van autocoureur Tom Coronel. Hij trok een mooie parallel met topsport: daarin streef je het allerbeste na en is discipline heel belangrijk, maar moet je ook risico’s nemen. En dat betekent dat je weleens op je bek gaat of een verkeerde beslissing neemt. Maar in plaats van bang  te worden om te falen, moet je doorgaan. Daar worden uiteindelijk jij, het bedrijf en de klant alleen maar beter van. Gewoon durven en doen dus!”  

Tip 2. Focus niet alleen op je product; betrek je medewerkers écht bij je bedrijf

“Ik ben zelf erg begaan met dieren en ben daarom ook gestart met mijn bedrijf Animal’s Faith”, vertelt Liz Wolting. “Het is mooi om vanuit een passie te werken, maar je moet niet vergeten dat je ook met personeel te maken hebt. Dat heb ik vandaag ingezien tijdens de workshop ‘bouwen aan een winnend team’ van David Sluis. Als je alleen maar focust op je product of klant vergeet je soms om als team te werken. En als medewerkers zich niet betrokken voelen of niet weten waar ze het voor doen, raak je ze kwijt. Zet de kernwaarden op papier en hang die goed in het zicht aan de muur.”  

Tip 3. Blijf zo dicht mogelijk bij het doel dat je met je bedrijf voor ogen had

“Toen ik begon met ondernemen, hadden veel mensen een mening over wat ik wel en niet moest doen”, aldus Jan van den Berg van Renske Natural Pet Food. “Iedereen denkt te weten wat goed is voor jou en je bedrijf. Maar als je naar al die mensen luistert en met de massa meegaat, raak je steeds verder verwijderd van waarom je iets doet en wie je eigenlijk bent. Blijf dicht bij het doel dat je voor ogen had met je bedrijf, onderscheid je van anderen en word echt een brand. Zet een stip op de horizon en blijf de koers varen die je hebt gekozen. Of zoals Brainpower het mooi verwoordde: have the guts to be what you wanna be!”  

Tip 4. Denk langer na over belangrijke financiële keuzes

“In de workshop ‘Je brein als valkuil’ van Anna Dijkman heb ik geleerd dat er veel psychologie schuilt achter geld”, zegt Erik Kriebel van De Bakkerij in Ede. “We maken vaak met ons krokodillenbrein onbewust een financiële keuze die op lange termijn nadelig uitpakt. Een korting klinkt bijvoorbeeld aantrekkelijk, maar is de prijs die je betaalt uiteindelijk wel een goede investering? Bij mijn eigen uitgaven maak ik eigenlijk nauwelijks rationele afwegingen. Maar uitgaven zijn voor een ondernemer net zo belangrijk als inkomsten, dus daar moet je echt goed over nadenken. Ik ga dus rationeler geldbeslissingen nemen.”  

Tip 5. Weet wat je wel en niet kunt; schakel bij twijfel een specialist in

Elke ondernemer heeft kennis en specialisatie op een bepaald gebied, zoals in mijn geval woningen en hypotheken”, vertelt Peter Baas (Baas Tiel BV). “Maar als ondernemer kom je ook in aanraking met dingen waar je misschien minder verstand van hebt of moet je complexe financiële beslissingen nemen. Als je twijfelt, schakel dan de hulp in van iemand die er meer verstand van heeft. Blijf jezelf, heb vertrouwen in wat je kunt en waar je mee bezig bent en doe geen dingen waar je je niet goed bij voelt. Dat advies kwam terug bij meerdere sprekers en is voor mij de samenvatting van vandaag.”

Als eerste nieuwe inspiratie en updates over events ontvangen?