Digitalisering

Digitalisering: bedreiging of kans?

  • Leestijd: 03:00
  • 2456 Views
  • 0

Digitalisering: bedreiging of kans?

Wat betekent digitalisering voor uw business model?

Digitalisering, automatisering, robotisering; de wereld om ons heen verandert met hoge snelheid. Hoe speel je daarop in als ondernemer? Zie je het als een bedreiging, of als kans? We vragen het vier BusinessBoost-bezoekers.  

 

‘Digitaal waar kan, persoonlijk waar nodig’

Gera Janssen, financiële adviesbureaus Vannu financieel helder & Vannu en voor later, Velp “Digitalisering is ook voor ons bedreigend, al ben ik er ook kritisch op. Robotadvies haalt het, vooralsnog, écht niet bij mensenadvies. Maar feit is wel dat jongeren liever Whatsapp-contact willen dan een persoonlijk gesprek. Deels gaan we daarin mee, maar bij ingewikkelde financiële producten blijft persoonlijk contact belangrijk. Met mijn tweede bureau Vannu en voor later speel ik juist in op digitalisering. Via ons kun je digitaal je nalatenschap regelen, zodat je nabestaanden niet met het papierwerk zitten. Ik combineer het liefst het beste van twee werelden: digitaal waar kan, persoonlijk waar nodig.”

‘Digitalisering is een bedreiging én uitdaging’.

Frans Tijssen en Tim Polman, De Veldhoen Administratie & Belastingadvies, Doetinchem
“Digitalisering is voor ons de belangrijkste uitdaging voor de toekomst. Aan de ene kant is het een hulpmiddel; de digitalisering van gegevens helpt ons makkelijker en sneller werken. Anderzijds is het ook een bedreiging voor ons bestaansrecht; zijn wij in de toekomst nog wel nodig? Maar die vraag heeft wat ons betreft geen somber antwoord; we focussen juist op de andere diensten die we kunnen bieden naast het doen van aangiften, zoals bezwaarschriften en advies.”

‘Ons proces is ons product’

Béate van Kampen, Secure2Go, Westervoort
“Wij zijn een startup met mobiele persoonsalarmering: noodknoppen die een hulpverlener onder zijn kleding kan dragen om hulpdiensten in te schakelen bij gewelddadige situaties. Niet digitalisering, maar technologie vormt voor ons een uitdaging. Het is van levensbelang dat onze processen werken; een storing is onacceptabel. Correcte locatiebepaling is essentieel. Het zou wel kunnen dat digitalisering ervoor zorgt dat de knop overbodig wordt en alles via de smartphone gebeurt. Maar dat zien we niet als bedreiging, het proces áchter de knop of smartphone is ons product.”

‘Door digitalisering kunnen we beter ons werk doen’

Rik van Dommele, Radboud universitair medisch centrum, Nijmegen
“Zorg is zeker ook een sector waar digitalisering voor veel veranderingen zorgt. In mijn ogen vaak positief: de initiatieven rond het digitaliseren van patiëntendossiers juich ik enorm toe. Het zorgt ervoor dat we patiënten sneller en beter kunnen helpen; we weten direct of iemand die bij ons op de operatietafel belandt allergisch is of niet. Met behulp van 3D-simulaties en  -printen kan een kaakchirurg veel beter inschatten hoe een ingreep uitpakt. Ja, soms zorgt digitalisering voor verdwijnen van banen, maar het creëert ook een hoop nieuwe.”

Wat betekent digitalisering voor jouw bedrijf?