Fexibiliteit

Flexibiliteit of vastigheid: wat werkt het beste voor jouw bedrijf?

  • Leestijd: 02:00
  • 1661 Views
  • 1

Ondernemers over personeelsbeleid

Werk je met flexibele contracten, vaste, of allebei? En hoeveel vrijheid geef je aan je mensen binnen hun contract? Vijf BusinessBoost-bezoekers vertellen hoe zij hiermee omgaan.

‘Vrijheid zou bij ons niet werken’

Gerard Bakker, YST Logistics, Hendrik-Ido Ambacht
“Wij hebben een bemiddelingsbedrijf voor de binnenvaart met vijf werknemers. Er is veel concurrentie, dus moeten we ons best doen om ons te onderscheiden. Dat doen we onder andere door altijd bereikbaar te zijn, waar veel concurrenten bijvoorbeeld een middagpauze inlassen. Flexibele tijden en thuis werken past niet bij ons, daar zijn we te klein voor. Wij moeten een constante bezetting hebben. Daarnaast geloof ik juist ook dat werknemers gebaat zijn bij veel structuur, in plaats van veel vrijheid.”

‘Als cateraar kun je niet zonder flexibele schil’

Mark Elling en Jasmijn Plettenburg, De Ruiter Catering, Dordrecht
“We hebben een paar fulltime en een paar parttime medewerkers en daarnaast een grote flexibele schil. Als cateraar kun je niet anders. In december hebben we op één dag soms wel vijftien medewerkers aan het werk, terwijl de zomer veel rustiger is. We hebben een vast team voor de constante workload, maar de rest is flexibel. Wel hebben we langdurige relaties met onze flexwerkers, we huren zoveel mogelijk dezelfde mensen in.”

‘Ik zie een vast contract als investering’

Willem van der Vlist, The Flying Dutchman Secturity Group, Sliedrecht
“In de beveiliging is goed personeel cruciaal. Iedereen die bij mij werkt, heeft de grondigste screening doorstaan. Dat is een investering, dus eenmaal binnen wil ik mensen graag behouden. Met een goed salaris en vaste contract probeer ik hun kennis binnenboord te houden. Ik vind het belangrijk én leuk om in mensen te investeren. Toen een nieuwe jongen laatst zijn been brak, ging ik bij hem op ziekenbezoek. Ik was de eerste die langskwam. Ondanks dat ik veel groter wil worden, wil ik zulke dingen blijven doen.”

‘Vaste contracten zijn vanzelfsprekend’

Sjaak Lagerwerf, Lansigt Accountants en Belastingadviseurs 

“Het is lastig om accountants te vinden momenteel. Sinds de crisis groeien we weer, maar we kunnen moeilijk ervaren mensen vinden. Het gebeurt regelmatig dat we een starter aannemen, intensief opleiden en die vervolgens wordt weggekocht door het bedrijfsleven. Het voordeel aan werken bij ons is de betere work-life-balance. Vaste contracten zijn voor ons vanzelfsprekend. Thuis werken mag, maar liefst zie ik mensen toch zoveel mogelijk op kantoor, voor het teamgevoel.”

‘Werknemers krijgen een aandeel in ons bedrijf’

Erwin Strik, Onboard, Rotterdam 
“De programmeurs voor onze softwarestart-up rond the internet of things hebben we zelf benaderd via Linkedin. Programmeurs zijn enorm gewild, maar toch hebben we goede mensen weten te strikken. Zonder de hoofdprijs te betalen, want als start-up hebben we een klein budget. Ze vonden onze missie en visie belangrijker dan een supersalaris. En wat we wél kunnen bieden is een aandeel in het bedrijf. Als het een succes wordt, delen zij daarin mee.”