Financiele Risicos

Hoe minimaliseer jij de financiële risico’s voor je bedrijf?

  • Leestijd: 03:00
  • 3088 Views
  • 0

Ondernemers over hun financiën

Bij ondernemen horen nu eenmaal risico’s, daar is geen ontkomen aan. De financiële risico’s verschillen per bedrijf. Als ondernemer moet je zorgen niet afhankelijk te zijn van één (soort) opdrachtgever. We vragen vijf BusinessBoost-bezoekers hoe zij de financiële risico’s voor hun bedrijf zoveel mogelijk ondervangen.

’Ik heb prijsafspraken met preferred suppliers’  

Peter Brouwers, Lead2Deal, Breda 
“Ik organiseer events, van workshops tot netwerkdiners en alles daar tussenin. Vaak doe ik dat in opdracht, soms op eigen initiatief. In dat geval bekijk ik wat het verdienmodel van zo’n event kan zijn. Ik heb geen personeel – dat wil ik niet – maar werk samen met andere specialisten. Meestal huur ik per event acht tot tien mensen in. Mijn grootste financiële risico is verlies lijden. Soms spreek ik een fixed price af. Om te zorgen dat het event rendabel is, moet ik de situatie vooraf goed inschatten en er niet meer uren aan besteden dan begroot. Twee aspecten helpen daarbij: ik heb een achtergrond als projectmanager en ik werk met preferred suppliers. Met hen heb ik goede prijsafspraken en ik weet dat ze betrouwbaar zijn.”

‘Mond-tot-mond-reclame, samenwerkingspartners en Google: klanten kloppen bij ons aan’

Marcel Clarijs, SineFuma, Breda
“Met groepscursussen en persoonlijke begeleiding helpen wij mensen om te stoppen met roken. Groepscursussen, onze corebusiness, geven we incompany, vaak in de zorg en in samenwerking met de zorg. De begeleiding voor stoppen met roken zit in het basispakket van de zorgverzekering en áls dat ooit verandert, betekent dat een financiële drempel voor rokers om ons in te schakelen. Daarom richten wij ons ook op opdrachtgevers buiten de zorg. Door bekendheid op Google (je komt al snel bij ons uit), mond-tot-mond-reclame en promotie van arbodiensten en zorgverzekeraars waarmee wij samenwerken, kloppen ook partijen buiten de zorg bij ons aan. Iedere werkgever heeft belang bij rookvrije werknemers. Die leven langer en zijn productiever; rookpauzes staan gelijk aan drie vakantieweken per jaar. Ook bekijken we of e-health-toepassingen rendabel en effectief zijn. Online of een app, maar altijd met coaches die begeleiden.”

‘Veel netwerken en acquisitie doen, ook in drukke tijden’

Jesse van Leur, Anglure, Eindhoven 
“Met mijn compagnon Luke Looijen heb ik een animatiebureau. In animaties leggen wij uit wat bedrijven willen vertellen, hoe hun producten werken. Bijvoorbeeld ‘wat is een aandeel bij BinckBank?’. Wij hebben weinig overhead, want we werken vanuit huis. Hardware en software-abonnementen zijn onze grootste kostenpost. Het financiële risico zit voor ons in het hebben van te weinig opdrachten. Daarom doe ik veel acquisitie, van koud bellen tot netwerken. We zijn lid geworden van MKB-Nederland en zijn op Facebook en LinkedIn lid van verschillende groepen. Ons bedrijf bestaat sinds 2015 en we hebben vaste opdrachtgevers, maar zoeken ook voortdurend nieuwe opdrachtgevers. Al is het lastig om in drukke tijden toch tijd vrij te maken voor acquisitie.”

‘Investeren in relaties en kwaliteit leveren, dan komen opdrachtgevers terug’

Odet Sleeswijk, Tara Loopbaanbegeleiding, Genderen  “Ik help boventallig personeel aan een nieuwe baan. Daarnaast begeleid ik teams in effectief samenwerken en coach ik leidinggevenden in hun leiderschapsstijl. Daardoor heb ik werk in goede en in slechte tijden. Ik ben zzp’er en werk voor de overheid (Rijksoverheid en op lokaal niveau) en in de zakelijke dienstverlening. Elf jaar geleden startte ik met mijn bedrijf en ik heb de crisis zonder problemen overleefd. Investeren in relaties, dat is mijn geheim, daardoor blijven opdrachtgevers bij mij. Ik werk vanuit mijn hart en dat voelen mensen. Of een kandidaat nu tien of vijftien gesprekken nodig heeft, dat maakt mij niet uit. Het gaat om de kwaliteit. Ik ben gecertificeerd loopbaanbegeleider en een certificering is bijvoorbeeld voor de overheid een vereiste. En als je ook nog eens goed werk levert, blijven de opdrachten binnenstromen.”

‘Ik wil 55-plussers in dienst. Het risico dat ze uitvallen, moet ik inbouwen’

Ruud Vergouwen, Dutch Civil Projects, Breda 
“Wij onderhouden infrastructuur en gebouwen in de industriële sector, zoals een terrein van een groot olieconcern op een industriegebied. Ik wilde al jaren een eigen bedrijf beginnen, toen ik in 2012 boventallig werd bij mijn toenmalige werkgever. Dat was nog in de crisis, maar ik had niets te verliezen. Het pakte goed uit. Ik heb nu twee mensen in dienst en wil uitbreiden met tien man, zodat we meerdere ploegen tegelijk aan het werk hebben. Het liefst neem ik 55-plussers aan, vanwege hun ervaring. De ouderen leiden de jongeren op; een gouden team. Het risico dat 55-plussers uitvallen door ziekte, schat ik laag in. Het zijn de loyaalste werknemers. Die gaan door het vuur voor je. Tegelijkertijd wordt dat risico deels gedekt door de marge op jongere werknemers. Maar het allerbelangrijkst vind ik eerlijk zakendoen. Liever een lagere marge dan mensen uitknijpen. Ik ben daarnaast in gesprek met een potentiële zakenpartner – hij zit in het grondwater – zodat we elkaar kunnen aanvullen. Dat is ook risicospreiding.”