Keer

Innoveren doe je samen

  • Leestijd: 03:00
  • 2916 Views
  • 9

6 keer innovatie-inspiratie

Ondernemer: Anouk Blok
Bedrijf: Blok System Supply
Komt uit: Velsen-Noord

Ondernemer sinds: 2007

Anouk Blok studeerde communicatiewetenschappen, heeft een passie voor interieurdesign, maar ging toch haar vader achterna het familiebedrijf in. Blok System Supply begon in 1985 als onderdeel van een metaalbewerkingsbedrijf, ontwikkelde zich tot specialist in montage- en assemblage en is nu een toonaangevende leverancier in het optimaliseren van producten en processen voor de maakindustrie. Anticiperen op veranderingen en innoveren zijn ‘daily business’ bij Blok System Supply, voor henzelf én voor klanten.

1. Leer van klanten

“We werken niet voor klanten, maar mét klanten. Onze opdrachtgevers zijn op zoek naar verbetering, omzetgroei en flexibiliteit. Alleen in nauwe samenwerking kunnen we tot echte product- en procesinnovatie komen. Door ons in te leven in de uiteindelijke toegevoegde waarde voor onze klanten, ontstaan ideeën voor product- en procesoptimalisatie. Omdat de klant eindverantwoordelijk blijft, is hij bij elke stap in het verbeterproces betrokken. Onze teams werken nauw samen met hun teams en we communiceren op structurele basis met elkaar. Belangrijk is dat de samenwerking ‘crossfunctional’ plaatsvindt.”

2. Analyseer de toegevoegde waarde

“Om te innoveren moet je een volledig proces onder de loep nemen en kijken naar de ‘total cost of ownership’ (TCO). Van het eerste ontwerp tot het serviceonderhoud na levering aan de klant. We hebben verschillende methodieken om processen te analyseren en verbeteren. We focussen op díé plekken in het proces waar we efficiëntie en effectiviteit kunnen realiseren.”

3. Maak dingen beter én goedkoper

“Een klant is echt tevreden als we processen en producten beter, efficiënter én goedkoper maken. Vanuit die gedachte wordt innovatie geboren. Een opdrachtgever had binnen zijn productieproces een doorlooptijd van twaalf weken en wist niet goed wat de werkelijke kostprijs van zijn producten was. Wij gaven inzicht in de werkelijke kostprijzen en brachten die met 17% terug: een mooie margevergroting voor de klant. Daarnaast is de doorlooptijd met drie weken verkort. De TCO, de samenwerking en het onderlinge vertrouwen zijn essentieel in zo’n traject.”

4. Trouw met je klant

“Onze klantrelaties zien wij als een huwelijk: we gaan een innige en langdurige verbintenis aan voor de lange termijn met een ‘long term agreement’ als onderliggende afspraak. Onze relaties voelen zich echt onderdeel van de familie. Wederzijds vertrouwen en discretie zijn cruciaal om ons werk goed te doen, want we hebben met kostbaar intellectueel eigendom te maken. Bedrijven geven dit niet snel uit handen, maar wij hebben door de tijd heen geweldige vertrouwensrelaties opgebouwd en kunnen over alles open communiceren.’

5. Creëer zelfsturende teams

“Tijdens mijn MBA heb ik veel onderzoek gedaan naar kennismanagement en organisatiestructuren. Ik geloof dat zelfsturende teams de sleutel zijn tot innovatie. Ook al ben ik zelf graag ‘in control’, ik laat mijn collega´s zoveel mogelijk vrij en stimuleer ze zelf oplossingen te vinden. Ik stop mensen niet in een hokje – dat zou ik ook niet fijn vinden – maar stuur op kerncompetenties, bedrijfsdoelen en output. Ik heb geen personeel, maar collega’s. We doen het samen, zonder hen heb ik geen bedrijf. Als je mensen vrijheid geeft, respecteert en laat doen waar ze enthousiast van worden, kom je tot verrassende resultaten.”

6. Lift mee op verandering

“De wereld verandert snel. Als bedrijf moet je daar geen weerstand tegen bieden, maar er juist op meeliften. Dat ons bedrijf is getransformeerd van montage- en assemblagebedrijf naar een product- en procesoptimalisator, is het bewijs dat veranderen werkt. Momenteel zijn we bezig om de ontwikkeling van ´the internet of things’ te integreren in onze dagelijkse business: het koppelen van data aan onze systemen. Data- en productontwikkeling zijn nu de motor voor innovatie binnen ons bedrijf. We voegen een extra informatieschil toe aan de processen; dat biedt ontzettend veel nieuwe innovatieve mogelijkheden.”