Ing Verne Harnish 1920X700

Groei volgens Verne Harnish

  • Leestijd: 00:00
  • 175 Views
  • 0

“You’re either winning or learning”

Hij bedacht met de Rockafeller Habits een eigen groeiformule. Tegenwoordig adviseert hij CEO’s van grote bedrijven en helpt hij met Entrepreneurial Organisation ondernemers over de hele wereld om verder te groeien. Verne Harnish was op woensdag 4 maart één van de keynote-sprekers tijdens BusinessBoost Live in Rotterdam Ahoy.

Op BusinessBoost Live deelde Verne Harnish zijn groeitips en ervaringen

Wie hem ziet bewegen op het podium, raakt al snel geïnspireerd. Verne Harnish spreekt met zijn boeken en presentaties bij een opvallend brede groep ondernemers tot de verbeelding. Van de bakker op de hoek tot de oprichter van een miljoenenbedrijf die in de Champions League van zijn branche speelt.

Je hebt van ondernemers inspireren jouw missie gemaakt. Wat drijft je in die ambitie?

“Mijn vader runde ooit een succesvol bedrijf, tot begin jaren zeventig een crisis uitbrak en de onderneming failliet ging. Hij is daarna nooit meer de oude geworden en raakte zelfs aan de drank. Een triest verhaal, maar wel een ervaring die mij heeft geïnspireerd. Als ik maar één ondernemer kan helpen om te voorkomen wat mijn vader heeft meegemaakt, dan ben ik in mijn missie geslaagd.”

Wat zijn vandaag de dag de belangrijkste voorwaarden voor groei?

“Mensen, strategie, executie en geld. Dat zijn de vier basis ingrediënten om je bedrijf echt te laten groeien. Vergelijk het met vier tafelpoten. Is één poot zwak, dan valt de tafel om. Veel ondernemers hebben nu vooral moeite met het verzamelen van de juiste mensen om zich heen. Ondernemen gaat dan voelen als zwaar werk. Mijn advies? Ga voor weirdo’s, mensen die anders zijn dan jij en op hun eigen manier iets toevoegen aan het team. Kies voor schaakstenen in je bedrijf en niet voor damstenen die allemaal hetzelfde zijn.”

Als je wilt groeien, moet je toch ook risico durven nemen?

“Hier schuilt één van de grootste misvattingen over succesvolle ondernemers. Zij doen dingen die voor andere mensen misschien risicovol lijken, maar hebben daar vrijwel altijd goed over nagedacht. Ze werken bovendien hard aan het verminderen van die risico’s en dwingen daarmee het geluk als het ware af. Ook hebben ze altijd een plan B en C. Pure risiconemers vind je in het casino, niet aan het roer van succesvolle bedrijven.”

Wat is de belangrijkste rol van een ondernemer in een groeibedrijf?

“Leiderschap gaat in feite om twee dingen: je producten en diensten verbeteren en het leven van je medewerkers leuker en eenvoudiger maken. Richt je als ondernemer dus met name op deze twee aspecten. Alle andere activiteiten kun je maar beter uitbesteden.”

Ondernemen gaat bijna altijd gepaard met hobbels. Hoe ga je zelf om met tegenslag?

“Ik heb net een rechtszaak van een jaar achter de rug, nadat bleek dat een divisiedirecteur bedrijfsideeën aan het stelen was. Het kostte veel bloed, zweet en tranen en mijn vertrouwen in de Amerikaanse rechtsstaat heeft er een knauw door gekregen. Toch sta ik daar niet te lang bij stil. In Amerika zeggen we: You’re either winning or learning. Iedere ondernemer heeft wel eens de verkeerde persoon aangenomen. Voor mij is dit traject een hele dure MBA geweest. In mijn optiek bestaat verliezen niet.”

Lees hier de tips van de andere sprekers