Header Vrplayground Speeltuin 1920X1080

Virtual reality in de zorg

  • Leestijd: 02:00
  • 629 Views
  • 2

Even vergeten dat je ziek bent dankzij de virtual reality speeltuin

Ondernemer: Jason van Eunen en Freek Teunen
Bedrijf: PlaygroundVR
Komt uit: TU Eindhoven

Ondernemer sinds: 2018

Sommige kinderen in het ziekenhuis mogen hun bed of kamer niet uit. Toch kunnen zij óók ‘buitenspelen’. Dat kan namelijk in een innovatieve speeltuin in virtual reality. Het heet PlaygroundVR. "In deze vrolijke, virtuele omgeving vergeten patiëntjes even dat ze ziek zijn", zegt Jason van Eunen, één van de vier makers.   

De virtuele speeltuin is bedacht door de twee jonge ondernemers Jason van Eunen (24) en Freek Teunen (25). Zodra kinderen een VR-bril opzetten, zijn ze ineens ergens anders. In dit geval in de vrolijke 3D buitenspeelomgeving van PlaygroundVR. Hier kunnen zieke kinderen wél vrij rondlopen, een toren beklimmen en met een bal spelen. Als één van de ouders of een ander kind in het ziekenhuis ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen. "En spelen ontspant", zegt van Eunen. "Het vermindert de stress en dat is goed voor het herstel."

Spelen voor herstel

Jantje Beton, de speelambassadeur van Nederland, steunt samen met Cliniclowns het project. Ook psycholoog en speelonderzoekster Lisette van der Poel benadrukt de noodzaak van spelen in het ziekenhuis. "Kinderen verwerken indrukwekkende ervaringen meestal door te spelen. Soms spelen ze gebeurtenissen letterlijk na, maar meestal doen ze dat onbewust." Daarom is spelen in het ziekenhuis belangrijk. Want zo kunnen kinderen een plekje geven aan wat ze allemaal meemaken. "Spelen helpt ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal te herstellen."

De ontwikkeling van de virtuele speeltuin startte met het realiseren van een proof of concept. “Eerst lieten we de virtuele speeltuin zien aan kinderen op basisscholen en middelbare scholen”, vertelt Freek Teunen. De ideeën van deze kinderen namen we mee in de verdere ontwikkeling. “We bouwen alles in de speeltuin met ons eigen team, zo kunnen we snel inspelen op de ideeën van de kinderen en ziekenhuispersoneel.” De ontwikkeling startte januari dit jaar en het team breidde snel uit naar vier personen. 

Buitenspeeldag in het ziekenhuis

Patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis bezochten de virtuele speeltuin tijdens de Buitenspeeldag in juni. Het werd een groot succes en het ziekenhuis heeft PlaygroundVR nu als eerste in gebruik. “We halen de buitenwereld letterlijk naar binnen voor de kinderen.’’ zegt pedagogisch medewerker Ewout Tuyt van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Kinderen krijgen alle vrijheid in de virtuele speeltuin, waardoor zij zelf kunnen ontdekken en eigen spellen kunnen bedenken. Zo kan een tak een zwaard van een ridder zijn en met een stuk touw is het een hengel: de fantasie neemt makkelijk de vrije loop.   

De jonge ondernemers hebben ambitieuze plannen. “Voor ons staat kinderen spelenderwijs verbinden centraal”, vertelt van Eunen. Op dit moment brengt PlaygroundVR in één ziekenhuis  de kinderen samen. “Hoe mooi zou het zijn als we kinderen uit verschillende ziekenhuizen samen zouden kunnen brengen om te spelen?”, vult Freek Teunen aan. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is in ieder geval enthousiast, en in combinatie met de drive van deze makers om PlaygroundVR naar alle kinderen in ziekenhuizen in Nederland te brengen zou deze wens zomaar eens in vervulling kunnen gaan.

www.playgroundvr.nl