Whiskey

Beleggen in je hobby

  • Leestijd: 02:00
  • 828 Views
  • 2

Doe het alleen als je het geld kunt missen

Geld verdienen met je hobby, dat klinkt niet verkeerd. Voor sommige ondernemers en investeerders levert beleggen in een verzameling oude whisky’s, wijn of mooie auto’s een leuk zakcentje op naast hun pensioen. Hoe doe je dat op een verantwoorde manier en wat levert het op? En welke risico’s kleven eraan? 

Vijf jaar geleden begon Bas Evers, eigenaar van Groot & Evers Gerechtsdeurwaarders, een nieuwe hobby: beleggen in whisky’s. “Ik had vroeger een keer een Ierse whiskystokerij bezocht en dronk thuis weleens een glas whisky. Maar ik zou mezelf geen groot liefhebber willen noemen.” Dat veranderde toen Evers in een tijdschrift stuitte op een artikel over Scotch Whisky International (SWI, red.), een bedrijf dat voor investeerders in whisky belegt. “Dat leek me wel interessant. Toen heb ik ze opgebeld met de vraag hoe dat allemaal precies werkte.”

Eerste belegging en rendement
De uitleg won het vertrouwen en enthousiasme van Evers, waarna hij voor duizend euro een zogeheten portefeuille met verschillende whisky’s aanschafte. “Ze vertelden me over age whisky, whisky met een leeftijd. Oude whisky wordt steeds schaarser en zal dus alleen maar in waarde stijgen. Ook legden ze uit hoe je je verzameling zorgvuldig opbouwt door met een paar ‘goedkope’ flessen te beginnen.” Het vertrouwen van Evers werd beloond: na een jaar was de waarde van zijn whiskyportefeuille al met 10 procent gestegen. “Veel meer rendement dan wanneer ik het op de bank had laten staan.”

Verdiepen in product
Maar het was niet alleen het geld dat Evers triggerde om verder te gaan. Ook de schoonheid van het product was hij gaan inzien. “Ik ben me gaan verdiepen in whisky, heb me geabonneerd op nieuwsbrieven en ben whiskywinkels gaan bezoeken. Ik heb zelfs een whiskyreisje naar Schotland gemaakt, dat SWI jaarlijks organiseert. Bijzonder om zo’n oude fles in handen te hebben en al die vaten te zien. Zoiets tastbaars vind ik prachtig, dat heb je niet met aandelen op de beurs.”

Hobbybelegging steeds populairder
Beleggen in luxeproducten groeit in populariteit. Volgens onderzoek van het Britse Lloyds Private Banking steken steeds meer ondernemers en investeerders (een deel van) hun spaargeld in producten als horloges, oldtimers en – zoals Evers doet – in whisky. Met soms een enorm rendement: zeldzame whisky’s kunnen binnen een paar jaar verdubbelen in waarde. Via de website van Scotch Whisky International wordt momenteel voor 60 miljoen euro in whisky belegd. Het historisch rendement – het jaarlijks gemiddelde rendement van de afgelopen 20 jaar – van een fles of vat bedraagt bij SWI 7 procent.

Geen garantie waardestijging
Inmiddels bezit Evers via SWI een whiskyvoorraad van 800 flessen en een enkele vaten. Niet alles daarvan is volgens hem in waarde gestegen. “Van de 800 flessen is een kwart nu iets minder waard dan de aanschafprijs. De rest is gelijk gebleven of in waarde toegenomen. Een waardegarantie mag SWI niet geven, ze worden gecontroleerd door de AFM. Dat toezicht maakt het tegelijkertijd wel betrouwbaar, de flessen en vaten zijn verzekerd. Maar voor een rendabele belegging ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk. Lees je goed in en laat je voorlichten over het product, helemaal als je nog niet zo bekend bent met de wereld erachter.”

Kans op oplichting
Naast het risico van waardedaling, bestaat ook de kans dat je wordt opgelicht, zegt Evers. Ook hij kwam een paar keer in aanraking met een verkeerde partij. “Naast mijn whiskyportefeuille bij SWI kocht ik ook flessen via eBay. Twee keer heb ik na betaling de fles niet ontvangen. Sindsdien koop ik niet meer via eBay en rijd ik overal persoonlijk naartoe, zelfs naar Polen. Meebieden bij gespecialiseerde veilingbedrijven is nog betrouwbaarder. Daar wordt de fles met etiket gecontroleerd door professionals die niets anders doen dan whisky taxeren. Oude flessen whisky kunnen wel steeds beter worden nagemaakt, online zie je bijna geen verschil. Het blijft dus oppassen.”

Betrouwbare prijsindicatie
Belangrijk is het om te weten wanneer je een fles of vat aankoopt, vasthoudt of juist verkoopt, zegt Evers. “Dat leer je door geduld te hebben en voortdurend de ontwikkelingen in de gaten te houden. Via Whiskybase, Catawiki en enkele toonaangevende whiskyveilingen, zoals de World Whisky Index, krijg je een indicatie van de prijs waarvoor een fles van een bepaald merk weggaat. Maar wat een fles of vat precies waard is, weet je eigenlijk nooit. Het is soms net als met kunst, wat de gek ervoor geeft.”

Doe het vooral als extraatje
Hoewel hij andere ondernemers zeker aanraadt om te kijken hoe je je geld kunt beleggen in een hobby, benadrukt Evers wel dat je je eerst goed moet afvragen of je het geld ook kan missen. “Wanneer je er financieel niet goed voor staat of het geld op korte termijn nodig hebt, zou ik het niet doen. Hoe leuk en rendabel het ook kan zijn, het blijft risicovol. Doe het dus vooral als een extraatje, richt niet al je pensioenpijlen op een belegging. En het voordeel van whisky is: mocht het misgaan, dan kun je het altijd nog opzuipen!”