Technologie

Technologie als tweede natuur

  • Leestijd: 04:23
  • 2049 Views
  • 4

Technologie als tweede natuur

Ondernemer: Koert van Mensvoort
Bedrijf: Technoloog en Filosoof

Technologie die zo alom vertegenwoordigd is en als vanzelf wordt ervaren, dat we ‘m als tweede natuur gaan beschouwen. De boodschap van Koert van Mensvoort aan ondernemend Nederland heeft iets filosofisch en zet je aan het denken over de toekomst.

Helaas kan de video niet getoond worden vanwege jouw cookie-instelling.

Zet je cookie-instelling op compleet en bekijk de video

Kunstenaar, technoloog en – inderdaad – ook filosoof. Het zijn de titels die Van Mensvoort op zijn visitekaartje heeft staan. Zijn missie? Mensen anders naar technologie laten kijken. Hij gebruikt daarvoor zijn Next Nature filosofie. Een methode die zich het beste laat vergelijken met de wereldberoemde piramide die Abraham Maslov in 1943 aan de wereld presenteerde. “Technologische vooruitgang is van alle tijden. We weten alleen nauwelijks hoe het in ons leven involveert. In feite slaapwandelen we naar onze technologische toekomst en stappen van gadget naar gadget.”

Pyramid of Technology

Dat moet anders, vindt Van Mensvoort. Even uit de waan van alledag dus. Want zodra we dat doen en in staat zijn om nieuwe technologie beter te begrijpen, zullen de ontwikkelingen nóg veel sneller gaan. Tijdens de Nacht van de Ondernemer vertelde Van Mensvoort over zijn Pyramid of Technology, een door hem zelf ontwikkelde methode die je leert begrijpen hoe technologie zich kan ontwikkelen. “Natuur en technologie moeten we niet langer als twee losstaande dingen zien. Het is niet zwart en wit. In feite veranderen we met onze technologie de natuur in een nieuwe natuur.”

Zeven fases

De Piramide of Technology heeft zeven stappen en begint met de fase Envision. Dit is de kraamkamer van alle nieuwe technologie. Er is een droom, een visie, een idee. “In deze fase bevindt Quantum Computing zich momenteel, maar bijvoorbeeld ook de tijdmachine. Daar dromen mensen al eeuwenlang van, maar er is nog nooit een prototype ontwikkeld”, aldus Van Mensvoort. Daar is wel sprake van tijdens de fase Operational. Neem bijvoorbeeld kweekvlees. Er zijn geslaagde proeven, maar er is nog veel onderzoek nodig.

Zodra nieuwe technologie breed beschikbaar en betaalbaar wordt, spreken we van de fase Applied. Zonnepanelen zijn hier een voorbeeld van. De fase Accepted wordt een feit als de technologie echt wordt geaccepteerd door het grote publiek. Neem auto’s, de televisie en gps. Smartphones schakelden eerder razendsnel door naar deze fase. Riolering en het internet zijn voorbeelden van de fase Vital. Haal je de technologie weg, dan krijg je flinke problemen. De fase Invisible is het soort technologie waarvan we eigenlijk niet meer beseffen dat het technologie is. Denk aan het alfabet en de klok.

“Helemaal bovenaan de piramide hebben we de fase Naturalised. Technologie voelt dan als heel natuurlijk. Zo heeft iemand ooit bedacht om kleren te maken van dierenvacht en heeft de komst van landbouw ons leven zo’n 10.000 jaar geleden revolutionair veranderd. Deze technologie is een tweede natuur geworden. De uitdaging is om zoveel mogelijk nieuwe technologie naar de top van de piramide te brengen. Op die manier bereiken we veel meer.”

Op de hoogte blijven van de laatste ondernermerstips?