Unknown

Van crowdfunding tot overheidsfinanciering

  • Leestijd: 02:00
  • 1593 Views
  • 0

Ondernemers over financiering

De tijd dat je alleen bij de bank terechtkon voor financiering is voorbij. Tegenwoordig kun je ook denken aan crowdfunding, leasing, microkredieten of overheidsfinanciering. Waar halen andere bedrijven hun geld vandaan? Vier ondernemers vertellen.

Om te kunnen investeren in je bedrijf, bijvoorbeeld in een nieuwe machine of bedrijfspand, heb je geld nodig. Dat kan eigen vermogen – uit spaargeld of aandelen – of vreemd vermogen zijn, zoals een langlopende lening. Tegenwoordig kun je behalve bij een bank ook aankloppen bij private investeerders, participatiemaatschappijen, leasemaatschappijen, de overheid of crowdfunders. Vier ondernemers vertellen over hun financieringskeuzes.

‘Ik gebruik een mix van financieringsmiddelen’

Peter de Boer, Schoolfruit.nu, Apeldoorn 
“Wij voeren veel Europese projecten uit om gezondheid van kinderen te bevorderen. Dat doen wij door fruit op school te promoten en scholen te helpen om fruit in hun schoolbeleid op te nemen. Overheidsprojecten moeten we vaak 160 dagen voorfinancieren. Het heeft best wat moeite gekost om daar geld voor te vinden. Banken zeiden lang nee, dus ben ik voor een financieringsmix gegaan met informal investors, factoring, investeringsfondsen. Nu ons succes bewezen is, heeft de bank ook interesse. Ik vind het niet prettig om afhankelijk te zijn van financiers, maar ik moet wel. Daarom vind ik een mix van financieringspartijen een fijne oplossing; als eentje afhaakt, kan ik terugvallen op de rest.”

‘Ik werk graag met één financieringspartij’

Remy de Jong, De Jong Reclame, Heerhugowaard
“We richten ons op de productie van reclamemiddelen: gevelreclame, autobelettering, banieren, bedrijfskleding, et cetera. Op dit moment gebruiken we geen externe financiering, maar ik ben wel op zoek naar financiering voor een freestafel. Toch een investering van 185.000 euro. We kunnen financiering krijgen van de leverancier zelf in de vorm van een leasecontract. Toch ben ik me aan het oriënteren op alternatieven, omdat ik denk dat het goedkoper kan. Ik heb ING gevraagd om advies. De leverancier biedt een standaardoplossing van Delta Lloyd, van mijn eigen bankier verwacht ik meer. We zijn ook van plan om een nieuw bedrijfspand te bouwen, ook dan zal ik aankloppen bij ING. Ik vind het prettig om onze zaken te beleggen bij één partij met wie ik een lange relatie heb, vanwege de vertrouwensband.”

‘Wij konden onze investeerders in twee jaar terugbetalen’

Mark Elling en Jasmijn Plettenburg, De Ruiter Catering, Dordrecht
“De Ruiter Catering bestaat 35 jaar. Wij hebben het 3,5 jaar geleden overgenomen toen de eigenaar overleed. Mark werkte er als bedrijfsleider en het was óf stoppen óf overnemen. De grote uitdaging was om financiering te vinden tijdens het hoogtepunt van de crisis. Gelukkig hebben we een goed netwerk en konden we alles met particuliere investeerders financieren. Crowdfunding zagen we niet zitten; liever een paar mensen geld verschuldigd dan heel veel. We wilden in vijf jaar afbetalen, maar het lukte in twee. Vooral door hard werken; we werken gerust 80 uur per week.”

‘Ik heb alles zelf betaald’

Frank Veldhuizen, administratief outsourcingbedrijf Alembo, Alkmaar
“Ik heb nog nooit gebruikgemaakt van externe financiering. Niet omdat ik het niet wil, maar omdat ik het nooit nodig heb gehad. Ik ben twaalf jaar geleden klein begonnen met acht medewerkers. Die heb ik pas aangenomen toen ik een opdracht had, dus ik had meteen inkomsten. De investeringen in bedrijfsmiddelen heb ik met eigen geld gedaan. Eén keer heb ik geprobeerd om financiering te krijgen om een pand in Paramaribo te kopen, maar de bank wilde geen pand in het buitenland financieren. Toen ben ik het gaan huren, wat financieel gezien bijna net zo voordelig is. Binnenkort ga ik mijn serverpark uitbreiden, ook met eigen geld. Als iets een goede investering is, doe ik het.”

Zijn er investeringen in jouw bedrijf waarvoor je externe financiering kunt gebruiken? Breng investeringskansen in kaart met de Business Model Canvas en ga in gesprek met andere ondernemers tijdens BusinessBoost on Tour.

  • Wil je je oriënteren op de verschillende financieringsvormen voor jouw bedrijf? Dan is de financieringswijzer van ING een goed startpunt. Op basis van jouw financieringsbehoefte en doel krijg je een overzicht van de mogelijkheden – óók buiten ING.