Payroller

Van payroller tot pensionado: wie past bij jouw bedrijf?

  • Leestijd: 03:00
  • 1707 Views
  • 4

Ondernemers over het vinden van personeel

Het vinden van goede mensen kan een opgave zijn. Zeker als het gaat om een schaars beroep in een dunbevolkte regio. Hoe strikken ondernemers in Zeeland en West-Brabant dan tóch de juiste mensen, zonder alle flexibiliteit te verliezen? Zes ondernemers over familie, stagiaires, detachering, payrollers en gepensioneerden.

‘Stagiaires die zich hebben bewezen, neem ik in dienst’

Patricia van den Berge, Paras Concepts, Cadzand-Bad >
“Met mijn bureau ontwikkel ik nieuwe, modulaire concepten voor de bouw. Wij zijn ontwerpers, voor de technische kant werk ik met partners. Mijn designers moeten meer kunnen dan alleen ontwerpen vanachter een computer; ik verwacht ook dat ze het verhaal overbrengen en netwerken. Ik werk veel met stagiaires; voor hen een goede leerschool, voor mij een goede manier om de krenten uit de pap te pikken. Mijn vier medewerkers zijn hier allemaal begonnen met een afstudeerstage. Bij gesprekken vraag ik altijd advies van een zelfstandige HR-adviseur. Als kleine mkb’er heb je nooit HR in huis, maar extern advies inwinnen kan ook. Die extra objectieve mening vind ik erg waardevol. Ik wil mensen graag voor langere tijd binden, maar ook niet voor eeuwig. Ervaring met meerdere werkgevers is enorm waardevol, dat zeg ik ook tegen mijn mensen.”

‘Ik wil mensen niet voor eeuwig binden’

‘Personeel vind ik binnen mijn eigen familie’

Rose Khorenyan, Dutch Cranberry Group, Zevenbergen
“We maken 100% biologische vruchtensappen voor natuurwinkels in Nederland, België en Scandinavië. Onze productie is bijna volledig geautomatiseerd, waardoor we weinig personeel nodig hebben; een bewuste keuze. De vier mensen die ik in dienst heb voor het bedienen van de machines zijn allemaal familie. Daardoor is hun doorzettingsvermogen en inzet extra groot. Op drukke momenten huren we ook tijdelijke krachten in. Het is niet makkelijk om goede mensen te vinden; als klein bedrijf kunnen we geen dik salaris bieden en door het zware fysieke werk is fulltime werken geen optie. We zijn bezig met een tweede productielocatie in Tsjechië vanwege de gunstige ligging; we importeren veel fruit vanuit Polen en Duitsland. Bijkomend voordeel: de kosten van personeel daar zijn laag.”

‘Omdat technisch personeel hier schaars is, werken we met detachering’

Christian en Jan den Doelder, Den Doelder Pallets, Axel
“We zijn een palletproductiebedrijf. In Nederland hebben we 54 medewerkers, van wie de meeste al heel lang in dienst zijn; eentje zelfs bijna 50 jaar. Er is al vier jaar lang niemand vertrokken. We behouden onze mensen met een goed salaris en een prettige werkomgeving; de deur staat altijd open. We hebben geen hoogopgeleiden die allerlei carrièrestappen willen maken, vooral productiemensen die tevreden zijn met een fijne werkplek. Het vinden van mensen voor de technische dienst is wel lastig, onder andere omdat we moeten opboksen tegen grote multinationals in de omgeving. We lossen dit op door samen te werken met een specialistisch techniekbureau. Zij hebben permanent iemand bij ons gedetacheerd. Soms kun je een expertise beter inhuren dan in huis halen.”

‘Stagiaires zijn goedkoop én kneedbaar’

‘Koks zijn lastig te vinden, dus werken we met leerlingen en stagiaires’

Marie-Ellen Schroevers en Dennis de Heer, Brasserie Rijk der Vitaminen, Oud-Vossemeer (eiland Tholen)
“We hebben sinds drie weken de brasserie overgenomen, met als doel het uit te breiden met een groot hotel. Koks zijn heel schaars, daarom werken we met leerlingen en stagiaires van koksopleidingen. Zij gaan bij ons in de leer, kunnen in de zomerperiode extra werken en blijven hopelijk plakken als ze afstuderen. Leerlingen zijn goedkoop én kneedbaar; dat vinden wij heel prettig. De bediening doet Marie-Ellen nu nog alleen, maar we zijn bezig met werven voor de zomer. Dat doen we via Facebook en onze keukenmedewerkers. Ook meld ik het bij vaste gasten en hangen we ouderwets briefjes in de supermarkt. Dat werkt hier op Tholen nog prima! Voorlopig nemen we mensen alleen aan met een nulurencontracten; als iemand niet goed blijkt, zijn we niet meteen gebonden.”

‘Bij grote projecten werk ik met studenten’

Wim Withagen, Withagen Attractieverhuur, Bergen op Zoom
“We verhuren attracties, zoals springkussens, stormbanen en draaimolens. We werken alleen met oproepkrachten en zzp’ers, omdat we niet jaarrond personeel nodig hebben. Nieuwe mensen vind ik via Facebook. Ik heb oproepkrachten die in de zomer 70 uur per week maken en in de winter een hele maand niet. Sommige werken al een paar jaar voor ons. Voor grote opdrachten werk ik samen met de hotelschool. We maken er dan een leerproject van voor studenten, die zo ervaring opdoen met eventmanagement. In ruil daarvoor krijgt mijn klant een lagere prijs; win-win.”

‘Payrollers en pensionado’s vormen een flexibele schil’

‘Gepensioneerden werken voor hun plezier’

Wim van Keulen, Van Keulen Transport, Middelburg
“Personeel is voor ons heel belangrijk; het is ons visitekaartje naar klanten. Ik heb 65 chauffeurs vast in dienst, maar ik werk ook met uitzendkrachten en payroll. Hierdoor houd ik nog enige flexibiliteit in mijn personeelsbestand, voor het geval we minder werk hebben. Ik heb ook een aantal gepensioneerden voor me werken, die het leuk vinden om in hun vrije tijd rond te rijden. Ze doen het vooral voor hun plezier. Ze krijgen wel loon, maar daar hoef ik geen sociale premies over af te dragen. Inmiddels werkt mijn zoon ook in het bedrijf, maar alle personeelszaken doe ik nog steeds zelf. Met mijn 75 jaar heb ik daar veel ervaring mee én plezier in.”