Stockbeeld2

Zo haal je het beste uit je mensen

  • Leestijd: 03:24
  • 2642 Views
  • 3

6 ondernemers over het motiveren van personeel

Gemotiveerd personeel werkt twee keer zo hard, blijkt uit onderzoek. En om mensen te motiveren blijkt bedrijfsklimaat twee keer effectiever dan een bonus. Meer salaris motiveert heel even, maar op lange termijn tellen een prettige bedrijfscultuur en flexibiliteit zwaarder. Zelfs gezamenlijk lunchen schijnt positief te werken. Wat doen BusinessBoost-bezoekers om hun personeel te motiveren? 6 ondernemers reageren.

‘Met traditioneel personeelsbeleid vind je in de toekomst geen werknemers meer’

Ron Bos, Qwip, Hengelo

“Samen met een partner ben ik eigenaar van Qwip, een fullservice HRM-bureau met 15 directe stafmedewerkers. Daarnaast hebben we medewerkers die bij opdrachtgevers werken. In tegenstelling tot wat mijn kantoorbijnaam ‘opperbaviaan’ doet vermoeden, sta ik niet boven, maar naast mijn medewerkers. Onze cultuur is open en flexibel; iedereen is vrij om thuis te werken, of voor mijn part op het strand. Als je denkt dat het met jouw verantwoordelijkheden kan, ben je daar vrij in. Ik geloof dat vrijheid en verandering van omgeving de productiviteit niet beperken, maar bevorderen. Daardoor heb ik heel weinig verloop van personeel. Organisaties die traditioneel personeelsbeleid blijven voeren, krijgen het door groeiende arbeidsschaarste lastiger om personeel te vinden. Als mensen werkgevers voor het uitkiezen hebben, is de cultuur van een bedrijf doorslaggevend.”

““Voor mijn part werken mensen op het strand””

Onze cultuur is open en flexibel; iedereen is vrij om thuis te werken, of voor mijn part op het strand. Als je denkt dat het met jouw verantwoordelijkheden kan, ben je daar vrij in. Ik geloof dat vrijheid en verandering van omgeving de productiviteit niet beperken, maar bevorderen. Daardoor heb ik heel weinig verloop van personeel. Organisaties die traditioneel personeelsbeleid blijven voeren, krijgen het door groeiende arbeidsschaarste lastiger om personeel te vinden. Als mensen werkgevers voor het uitkiezen hebben, is de cultuur van een bedrijf doorslaggevend.”

‘Ik laat mijn team meedenken over de toekomst van het bedrijf’

Adriaan Postma, Postma Financieel Advies, Oldenzaal 

“Ik denk dat het heel belangrijk is om personeel te betrekken. Zo brainstorm ik regelmatig met mijn team over de veranderingen in de financiële markt: welke belemmeringen zie je, wat doen concurrenten, wat willen onze klanten? Vaak zien mensen de veranderingen in de financiële sector als een bedreiging voor hun baan, maar door mijn team zelf te laten meedenken hierover, valt die bedreiging grotendeels weg. Mensen voelen zich zo meer betrokken bij het bedrijf en de toekomst.”

‘We doen regelmatig dingen buiten werk’

Tim Kreffer, Kreffer Makelaardij, Oldenzaal 

“Ik ben mijn bedrijf in 2010 begonnen en werk nog steeds met personeel van het eerste uur. We zitten met drie makelaars en twee secretaresses dicht bij elkaar in één ruimte en werken heel transparant; iedereen weet altijd alles. Daardoor is er veel betrokkenheid. 

““De sfeer op het werk moet goed zijn””

Daarnaast vind ik het belangrijk om ook regelmatig buiten werk iets met mijn team te doen, zoals etentjes en borrels. Ik hoef niet hun beste vriend te zijn, maar ook niet de baas te spelen. Goede sfeer op het werk is belangrijk; je brengt er immers het grootste deel van je tijd door.”

‘We moeten meer werk creëren om mensen te binden’

Diana Zeevat, Zwemschool ZIN in Zwemmen, Enschede, Losser, Oldenzaal, Enter

“We zijn een zwemschool; we huren zwembaden en geven daar les. We hebben 14 instructeurs in dienst die allemaal 10 tot 20 uur bij ons werken. Dat is een nadeel, want medewerkers die parttime werken, hebben minder affiniteit met een bedrijf. Kiezen voor minder medewerkers met een fulltimebaan is geen optie, omdat veel lessen op verschillende locaties tegelijk plaatsvinden. 

““Parttimers zijn minder betrokken bij je bedrijf””

Het gebeurt weleens dat een goede kracht ons verlaat voor een fulltimebaan ergens anders. We zijn nu bezig met de overname van een diplomalijn, waarmee we werknemers meer uren kunnen bieden. Voordeeltjes zoals een scooter van de zaak zijn leuk, maar uren zijn het belangrijkste om mensen te binden.”

‘We leggen geen druk op om 90% declarabel te werken’

Arnoud Dukkerhof, Memoriaal Administratiekantoor en Belastingadviseurs, Deventer 

“Door digitalisering en automatisering is ons vak sterk aan het veranderen. Het verwerken van facturen en opstellen van jaarrekeningen gebeuren straks bijna zonder mensenhanden. Dat betekent ook een verandering voor personeel. Veel van mijn huidige personeel is 50+ en zal door natuurlijk verloop uitstromen. Bij het aannemen van nieuwe mensen probeer ik het team te verjongen en mensen aan te nemen met de competenties voor advisering. Mensen werken graag bij ons vanwege de rust, vrijheid en zekerheid. We bieden geen overdreven salaris en auto van de zaak, maar ook geen druk om 90% declarabel te werken. Iedereen bepaalt zelf zijn werktijden, of dat nu van 9 tot 5 is of van 11 tot 8. Het gaat niet om de tijd dat je werkt, maar om de kwaliteit.”

‘Mensen met een beperking zijn heel trouwe werknemers’

Rick de Boer, NewContacts, Deventer

“Met mijn bedrijf help ik bedrijven aan nieuwe klanten door middel van telemarketing, acquisitie en consultancy. Op dit moment werk ik met zzp’ers die op afstand werken, maar ik wil in Deventer een nieuw telemarketingcentrum opzetten met eigen personeel. Dan wil ik graag mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Bij een eerder bedrijf had ik ook iemand in dienst met een beperking, die met een paar kleine aanpassingen prima kon werken. Daarvoor krijg je veel extra inzet en trouw terug. Ik had alleen de pech dat drie mensen kort na elkaar uitvielen door ziekte. Toen het ook nog eens slecht ging met de economie, heb ik de stekker uit het bedrijf getrokken. Met NewContacts ben ik weer opnieuw begonnen; ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan!”

Op de hoogte blijven van de laatste ondernermerstips?